Arendalsuka 2024: Langtidsplass i eget hjem og rettigheter under press
Den hektiske uka i Arendal er over. Som vanlig er det noen tema og "moteord" som går igjen og preger mange av debattene. I år har vi lagt merke til følgende:
- Bærekraft og hvordan få bærekraftige tjenester. Diskusjonen er ofte preget av at det er bærekraftig når tjenestene sparer penger og ressurser, men flere begynner nå å se at bærekraft må også omfatte kostnadene for pasienter og pårørende. De forsvinner ikke ved å dyttes over på individ og familie
- Perspektivmeldingen 2024 ble lagt frem 9 august. Vi har tydelige utfordringer i mangel av både helsepersonell men også nok folk til å bemanne andre sektorer også. Viktig å la folk kunne stå i jobb og få flere i jobb, og de færreste pårørende er helsepersonell....
- "Bo trygt hjemme" reformen ble diskutert og omdiskutert. Mange gode intensjoner men realitetene er at mange kommuner har visst om utfordringene som kommer i mange år, men unnlatt å forberede seg på at de nå faktisk er her!
- Rettigheter er under press. Det var flere arrangementer som helt klart adresserer at selv om man har rettigheter så betyr ikke alltid at disse innfris. Det ble sågar sagt av sentral person i KS at "alle rettigheter" egentlig hindret kommunen i å gjøre en god jobb. Så fremover vil dette være aktuelt tema
- Digitalisering og teknologi. Sukk - vi har ikke kommet så langt at vi engang kan hjelpe våre nærmeste med helt basale oppgaver. Å si fra om at noe ikke virker eller opptre på vegne av pasienten er en utfordring, for hvem har ansvaret? Lang vei å gå..
Vi deltok i 6 debatter og hadde klare budskap i disse. Om du ikke fikk sett debattene så finnes noen fortsatt her i disse lenkene:
Tirsdag 13.8 Kl 15-15.45 m Tieto Evry :
Digitale løsninger og teknologi: Både Nasjonal e-helsestrategi og ny Helse og samhandlingsplan legger vekt på at vi skal kunne medvirke aktivt i egen og næres helse.
- Hva kan helsetjenesten gjøre for å sikre aktiv medvirkning fra pasienter og pårørende og hvordan mener de brukere av helsetjenesten kan være med og løse bærekraftutfordringene vi står overfor?
Våre poeng:
- Pårørende må være i tenkte løsninger som lages både digitalt og praktisk fra start! Pårørende må ofte handle på vegne av eller i stedet for, og er ikke det perspektivet med, så blir det mye støy rundt ellers gode løsninger.
- Gode eksempler -pårørende fullmakts-ordningen i Helsenorge.no. Dårlige eksempler - når eldre mister Bank ID
Tirsdag 13.8 kl 18.30 - 19.30 Hjerneteltet
Trenger vi nevrosykepleiere?
Våre poeng:
- Ja - pårørende trenger sykepleiere med kompetanse og tid til å snakke med dem.
- Det faglige ansvaret må ligge bl a hos klinikklederen og være forankret i systemet, så det blir avsatt tid og kompetanse til godt pårørendearbeid.
Onsdag 14.08. kl 08 - 08.45 m NHO Geneo
Kantars Helsepolitisk barometer er Norges største undersøkelse av nordmenns holdninger i helsepolitiske spørsmål. Vi diskuter pårørendes holdning til hvem som leverer tjenestene, om bedre velferds og permisjonsordninger og hvordan mer og mer faller på pårørende, som må ta ulønnet fri eller blir sykemeldt. Og hva kjenner egentlig kommunen til om pårørende - hvem de er og hva de gjør?
Våre budskap:
- Vi ønsker ikke å ta ulønnet fri for å overta helsepersonells jobb!
- Kommuner må få frem informasjon - start med nettsidene!
- På tide at kommunene prioriterer mer etter Maslow med å dekke grunnleggende behov først, og sikrer avlastning, hjelp og støtte til pårørende
Onsdag 14.08. kl 10-10.45
BO TRYGT HJEMME – HVEM HAR ANSVARET?
- Hva ligger egentlig i det å bo trygt hjemme og hvilke forventninger har innbyggerne til velferdsstaten?
- Vet Ola og Kari hva det innebærer – egentlig?
- Er det et gap mellom våre forventninger til velferdsstaten, og hva som faktisk vil være mulig i fremtiden?
- Hvem tar regninga når vi skal bo lenger hjemme?
Våre budskap:
- Nå må alle være bevisst at det vi ser, er at eldre skal i praksis ha langtidsplass i eget hjem!
- Dette må pårørende også være våkne på, for det forventes at de skal gjøre mer Det er lite virkemidler eller tiltak for å hjelpe pårørende til å klare mer
- Utfordringen er at vi snakker som om det er fremtiden, men mange steder er det problemer med manglende hjelp, avlastning og sykehjemsplasser allerede!
Onsdag kl 15.1545. - Aldringsteltet
Bo trygt hjemme -men er det mulig å dø trygt hjemme?
For 100 år siden døde rundt 90% av alle nordmenn i eget hjem. Hva har endret seg?
- Er det tryggere å dø på sykehus og sykehjem enn i eget hjem?
- Hva skal til for å muliggjøre dette? Hvem har ansvaret?
- Hvilken innsats kan vi forvente av pårørende, og hvem er de pårørende?
Våre budskap:
- Alle familier er ulike men alle pårørende kan ta initiativ til "Samtalen ved kjøkkenbordet".
- Hva ønsker vi og våre nærmeste når livet går mot slutten?
- Her er vi alle ulike og det må være rom for endringer med trygghet i fokus.
Torsdag kl 11-12.00 M BioArctic Eisaic
EN NY ÆRA FOR ALZHEIMERSPASIENTER – ER VI KLARE?
Hva om vi får rede på at vi kan få Alzheimers mye tidligere enn før? Hvilke muligheter og utfordringer vil disse nye innovasjonene gi? Hvilke konsekvenser får dette for pasient, pårørende, helsetjenesten og samfunnet? Hva kreves av endringer for at vi skal kunne dra nytte av nyvinningene? Er vi klare?
Vårt budskap:
- Lykkelig uvitende til ulykkelig vitende?
- Vi vet allerede i dag hvor belastende det kan være for pårørende, og at mange kommuner gir for lite støtte og avlastning.
- Det hjelper ikke om vi vet diagnosen mye tidligere hvis vi ikke kan håndtere hverdagen til den enkelte og de nærmeste når det gjelder.
- Mange blir også avstandspårørende og det blir økende antall pensjonistpårørende. Forskning og tilbudene til de som rammes må gå i hop, ellers blir det for store gap!