Hopp til hovedinnhold

Pårørendealliansen

Statsbudsjettet 2025-et pårørendeperspektiv

a person is holding a pen in their hand while sitting at a table .

Statsbudsjettet 2025: Et Pårørendeperspektiv

Statsbudsjettet for 2025 har blitt presentert, og sett fra et pårørendeperspektiv er det flere punkter som skaper grunn for bekymring:

  • Pårørendealliansen er bekymret for at Pårørendestrategien avsluttes uten å være fullfinansiert det siste året, 2025 og uten noen føringer på hvordan strategiens kunnskap og erfaringer skal tas videre. Det er utelukkende satt av midler til oppsummering og vurdering av erfaringene fra strategien i 2025. Men hva med kunnskapen som er ervervet - hvordan skal vi følge opp det vi nå vet om ulike pårørendegruppers utfordringer? Det spørsmålet vil vi forfølge videre
  • Demensplan 2025 får en minimal økning i budsjettet. Dette er overraskende, da behovet for støtte og ressurser til demensomsorgen er stort og økende.
  • Satsningen på å bygge sykehjemsplasser og/eller heldøgnsomsorgsplasser virker for lite i forhold til behovet som er ute i tjenestene. Tiden det tar å få det ferdig er ikke til hjelp for de som trenger plassen nå!
  • Vi skulle gjerne sett mer midler til implementering av pårørendeavtaler. Disse avtalene er viktige for å sikre at pårørende får den støtten de trenger, men uten tilstrekkelig finansiering kan det bli vanskelig å implementere dem på en god måte i alle landets kommuner. Da blir det lett en oppgave som ikke blir prioritert
  • Tilskuddsmidler til organisasjoner som jobber med bruker- og pårørende er heller ikke nevneverdig justert. De store linjene videreføres, noe som kan bety at mange organisasjoner må fortsette å operere med høy grad av kreativitet og stramme budsjetter uten rom for vekst eller nye initiativer
  • Det er en sterk økning i pleiepengeordningen for foreldre, som er budsjettert med en økning på 18% i 2025. Dette kommer i tillegg til økningene fra 2022-2023 på 70% og den foreløpige økningen første halvår i 2024 på over 27%. Dette kan være et varselsignal på fremtidig behov for utvikling av stønadsordninger for pårørende. Mange av disse barna kommer til å bli over 18 år og da faller dette bort for mange foreldre og foresatte
  • Anmodningsvedtak nr 147 hvor Stortinget ber regjeringen om å gjennomgå og forbedre velferds og permisjonsordninger for pårørende er nevnt, ved at det står er under arbeid og vil bli sendt Stortinget på et senere tidspunkt
  • En del stønader som hjelpestønad og grunnstønad blir ikke regulert, noe som i praksis kan bety en nedgang i støtte for mange pårørende. Når prisene stiger, men stønadene forblir uendret, reduseres kjøpekraften til de som er avhengige av disse ytelsene. En del egenandeler vil også gå opp.
  • Vi har en grunnleggende uro og bekymring for kommuneøkonomien og hvordan den vil slå ut for pårørende. Kommunene varsler at de trenger mer midler og vi har ikke sett flere artikler om kutt og nedskjæringer i lokalavisene, enn siste høst.

Pårørendealliansen kan ikke se at det i Statsbudsjettet tar tilstrekkelig høyde for de utfordringene vi vet vil komme for pårørendeområdet i årene fremover. Generelt sett er statsbudsjettet "flatt" og mangler store satsinger eller løft for bredden av alliansens målgruppe. Dette er bekymringsfullt, da det er behov for betydelige investeringer for å sikre at pårørende får den støtten de trenger i fremtiden. Det er behov for mer langsiktig planlegging og finansiering for å møte disse utfordringene på en god måte.

Alle dokumenter peker på pårørende som en ressurs. Nå som pårørendestrategien har gitt oss kunnskap, så må vi målrette dette til tiltak som etterlyses.

Nå som vi vet bedre - må vi faktisk gjøre bedre!

Pårørendealliansen vil naturligvis fremme flere saker og perspektiv i de respektive komitehøringene vi håper å få plass på.

Nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev og få de viktigste nyhetene og oppdateringene i din innboks

Følg oss i sosiale medier!