Hopp til hovedinnhold

Pårørendealliansen

Norske unge stemmer er med å prege europeisk helsepolitikk.

a group of people are standing next to each other in circles .
Youth Advisory Group (YAG) skal gi ungdommens råd til helsepolitiske områder i Europa, for å sikre at deres stemmer blir med og hørt. Pårørendealliansens Robin Kirknes Andreassen nr 2 fra venstre øverste rad
"-Vi skal sikre at ungdom blir hørt i utformingen av politikk og tiltak som påvirker deres liv og helse, sier Robin Kirkenes Andreassen.

På vegne av Pårørendealliansen (PA) er han valgt inn i det Europeiske ungdomsrådet. Robin er 31 år, og utdannet statsviter fra Universitetet i Oslo.

Også Henriette Hovland - nestleder i Folkehelseforeningen Ung, er valgt inn fra Norge som representant i rådet.

Pårørendealliansen Ung

Robin leder Pårørendealliansen Ung. Det er Norges første ungdomsråd for unge pårørende (16-30 år).

Deres viktigste sak er å fremme unge pårørende sine interesser overfor beslutningstakere i ulike arenaer hvor unge opptrer.

Siden oppstarten i november 2023 har vi jobbet med å identifisere endringer vi mener trengs for en mer pårørendevennlig hverdag for unge voksne i møte med skole, studier og jobb.

Du kan lese om våre kampsaker her

Deres viktigste oppgave er å sikre ungdoms perspektiver i arbeidet med å forebygge ikke-smittsomme sykdommer (NCD-er). Det kan være alt fra kreft, diabetes, til psykiske lidelser.

Sikre at ungdommen blir hørt

-Vi skal sikre at ungdom blir hørt i utformingen av politikk og tiltak som påvirker deres liv og helse, forteller Robin

Han opplyser videre at ungdomsrådet (Youth Advisory Group) skal bistå et større europeisk prosjekt kalt JA PreventNCD . De jobber aktivt med å minske byrden av kreft og andre ikke-smittsomme sykdommer (NCD).

- Ikke-smittsomme sykdommer utgjør en stor del av sykdomsbyrden i Europa. Joint Action Prevent Non-Communicable Diseases (JA PreventNCD)-prosjektet er utformet for å møte denne utfordringen. Det skal de gjøre ved å støtte strategier og politikk som har som mål å redusere byrden av NCD-er, med fokus på både personlige og samfunnsmessige risikofaktorer. 

Robin mener rådet er viktig fordi helsepolitikk ofte blir laget uten tilstrekkelig ungdomsmedvirkning.

-Vi bringer inn unge stemmer og erfaringer for å sikre at tiltakene som utformes er relevante, treffer vår målgruppe og faktisk kan gjøre en forskjell.

Les om YAG og lansering av ungdomsrådet

Unge pårørende sentrale støttespillere

Pårørendealliansens Robins viktigste bidrag vil være å løfte perspektivet til unge pårørende.

-Unge pårørende og pårørende generelt er sentrale støttespillere i nettverket rundt pasienter med ikke-smittsomme sykdommer.

Han vet fra sitt arbeid i PA at unge bidrar med omsorg, praktisk hjelp og emosjonell støtte, noe som kan påvirke behandlingsforløpet og livskvaliteten til den som er syk.

-Mange unge tar på seg omsorgsroller for syke familiemedlemmer. Det kan ha stor påvirkning på deres egne fysiske og psykiske helse, skolegang og sosiale liv.

Forebyggingsarbeid

Robin presiserer at det er viktig at dette anerkjennes som en del av forebyggingsarbeidet, slik at unge pårørende og pårørende generelt ikke blir en ettertanke i fremtidige strategier og tiltak som skal redusere ikke-smittsomme sykdommer.

-Hvorfor er det viktig at Norge er representert?

-Det er viktig at Norge er representert da det bidrar til mangfold i gruppen. Det er totalt 32 representanter i rådet fra 25 land, så dette er et pan-europeisk arbeid som inkluderer mange ulike perspektiver, sier han.

Robin trekker frem at Norge er et foregangsland i dette arbeidet, noe som også kommer til syne ved at både FHI og Helsedirektoratet har sentrale roller i JA PreventNCD.

-Derfor er jeg stolt av å kunne si at vi også har en representant inn i ungdomsrådet som vil jobbe aktivt for å ivareta unge pårørende-perspektivet i arbeidet, noe jeg mistenker er ganske progressivt i denne sammenhengen.

Er situasjonen for unge pårørende annerledes i Norge enn i andre land?

Robins erfaring så langt er at Norge på noen måter har bedre velferdsordninger enn mange andre land.

-Men vi vet dessverre at unge pårørende faller ofte utenfor systemet også hos oss. Det finnes lite systematisk kartlegging av deres situasjon, og de må i stor grad finne hjelp selv. I Storbritannia finnes det egne støttetjenester og juridiske rettigheter for unge pårørende, noe vi kan lære av.

Unge pårørende anerkjennes ikke nok

Robin mener at den største utfordringen for unge pårørende i Norge er mangelen på anerkjennelse og støtte.

-Mange unge pårørende opplever høyt stress og vanskeligheter med å balansere omsorgsrollen med sine egne liv, samtidig får de lite eller ingen tilrettelegging på skolen eller i arbeidslivet. Det er også en stor mangel på informasjon om rettigheter og støtteordninger. Vi trenger bedre kartlegging, tydeligere tiltak og økt bevissthet om unge pårørendes situasjon.

Generalsekretær Anita Vatland i PA er stolt over at Robin har fått plass i det europeiske ungdomsrådet.

-En av våre viktigste saker er at også unge pårørende legger ned et enormt og usynlig arbeid for sine nærstående. Det er spesielt viktig å være oppmerksom på denne gruppen, for vi vet dessverre alt for godt at mange unge pårørende går glipp av både skolegang og alminnelig sosialt liv fordi det er så mye på hjemmebane, sier hun.

Generalsekretæren vet at Robin vil bidra inn i styret med kunnskap og engasjement.

-Og jeg håper at han også blir kjent med andre lands erfaringer og kanskje løsninger på enkelte områder.

Nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev og få de viktigste nyhetene og oppdateringene i din innboks

Følg oss i sosiale medier!