Hopp til hovedinnhold

Pårørendealliansen

-For lite om pårørende i Riksrevisjonens rapport

a man is standing in a field next to a fence .
Riksrevisjonen har satt merkelappen Sterkt kritikkverdig på sin rapport Foto: Bilde av Riksrevisjonen nettsider

Espen Gade Rolland mener Riksrevisjonen i større grad burde vært langt mer konkret om hvordan pårørende påvirkes, og hvilken støtte de bør få.

Han er leder av NSFs faggruppe for psykisk helse og rus og styreleder i Pårørendealliansen (PA) og mener rapporten fra Riksrevisjonen bekrefter det fagfolk har påpekt i årevis: Personer med samtidig rus- og psykisk lidelse (ROP-lidelser) får ikke den hjelpen de trenger. Det rammer også de pårørende.

-Dette er mennesker som ofte faller mellom systemene. De har sammensatte behov, men tjenestene samarbeider ikke godt nok. Mange får ikke tilstrekkelig behandling, aktivitetstilbud eller oppfølging, sier han.

Skrives ut til ingen ting

Rapporten viser at svikten i systemet får alvorlige konsekvenser, både for den enkelte, pårørende og samfunnet. Rolland trekker frem spesielt bekymringsfulle funn:

  • Manglende boligtilbud, noen skrives ut til bostedsløshet
  • Dårlig samhandling mellom instanser, folk blir kasteballer i systemet.
  • Svake arbeids- og aktivitetstiltak, få får meningsfull oppfølging.
  • Personer med høy voldsrisiko faller utenfor, systemene fanger dem ikke opp.
  • Digitaliseringen av NAV og helsevesenet gjør hjelpen mindre tilgjengelig.

Han mener at rapporten burde gått enda dypere inn i pårørendes rolle og hvordan økonomisk usikkerhet rammer både pasientene og familiene deres.

Espen Gade Rolland
- Riksrevisjonens rapport er dessverre som forventet. Vi har lenge påpekt at nedbygging av døgnplasser, mangel på fleksible tilbud og svikt i kompetanse rammer dem med problemer med rus- og psykisk hardt, sier han.

-Samarbeid er nøkkelen

Gade Rolland mener Riksrevisjonen i større grad burde vært langt mer konkret om hvordan pårørende påvirkes, og hvilken støtte de bør få.

-Det er liten til om at pårørende berøres i stor grad, sier han.

Riksrevisjonen: Sterkt kritikkverdig

Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen retter knallhard kritikk mot myndighetene. Han mener Helse- og omsorgsdepartementet samt Arbeids- og inkluderingsdepartementet ikke har sørget for tilstrekkelig behandling og oppfølging.

-Når vi bruker begrepet sterkt kritikkverdig betyr det at vi har avdekket alvorlige svakheter som kan få store konsekvenser, sier han i en pressemelding.

Rapporten peker på flere kritiske problemer, blant annet uklare ansvarsforhold og manglende samarbeid mellom de ulike nivåene, som spesialisthelsetjenesten og kommunene. Det poengteres også at pårørende ikke blir involvert selv om det er gitt samtykke til det.

-Kommunene må på banen

Gade Rolland mener at kommunene må handle raskt for å bedre situasjonen. Han trekker frem FACT-team (Fleksibel Assertive Community Treatment) som et tiltak som allerede har vist gode resultater. Tett samarbeid mellom kommuner og spesialisthelsetjeneste er nøkkelen, sier han.

Rapporten tegner et dystert bilde, og for Rolland er ikke funnene overraskende.

Lenke til Riksrevisjonen presentasjon og rapport finner du her

Nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev og få de viktigste nyhetene og oppdateringene i din innboks

Følg oss i sosiale medier!