Hopp til hovedinnhold

Pårørendealliansen

Digihelse: Bruker og pårørende kan kommunisere digitalt

a group of people are standing around a man in a wheelchair .
Fint besøk hos Jostein en fredag ettermiddag. Han viste helseminister Jan Christian Vestre, og (fra v) Hilde Therese Hamre, Anita Vatland, Hjemmesykepleier Natalie, Hilde Farnes Hildrum og Gunn Maris Helgesen hvordan han bruker digihelse.no Foto: Helse- og omsorgsdepartementet

Jostein Hoelsæter er avhengig av rullestol. Han får hjelp fra ulike instanser. Nå kan han kommunisere med Oslo kommune direkte på nettet.

Helseminister Jan Christian Vestre oppfordrer flere kommuner til å ta i bruk Digihelse. Den digitale løsningen gjør det enklere for pårørende og brukere å komme i kontakt med kommunens helsetjeneste.

68 år gamle Jostein Hoelsæter i Oslo fikk nylig besøk av helseministeren. Hoelsæter er avhengig av rullestol. Han får besøk av hjemmesykepleier to ganger daglig, og har også brukerstyrt personlig assistent (BPA). Med såpass mye hjelp er han avhengig av en sømløs kontakt mellom hjemmetjenesten og de ulike tjenestene.

68-åringen er veldig fornøyd med Digihelse. Han kan nå kontakten kommunen digitalt, slipper å vente i telefonen og kan kommunisere når det passer ham.

-Digihelse er en viktig trygghet i livet mitt, sa han til Vestre og de andre besøkende.

Sparer tid og penger

Helseministeren var begeistret etter besøket hjemme hos Jostein. Han synes det er inspirerende å høre hvordan tjenesten fungerer for Jostein.

a man in a suit and tie is standing next to a man in a wheelchair using a computer .
Noen tastetrykk, og Jostein Hoelsæter kan administrere sin hverdag. Han er en av 25000 hjemmetjenestebrukere i Oslo som har tatt i bruk løsningen. Jostein sparer mye tid på å slippe å ringe og sitte og vente i telefonkø. Svar får han også fra kommunen innen rimelig tid! Foto: Helse- og omsorgsdepartementet

-Tjenesten sparer tid, og vi hører at det legger bedre til rette for brukeren og pårørende.

Det er 120 kommuner som har installert Digihelse, men ikke alle har tatt det i bruk.Vestre er ikke fornøyd med antallet, og oppfordrer flere til å ta løsningen i bruk.

Økonomisk gevinst

Helsedepartementet har estimert løsningen til å ha en økonomisk gevinst på 68 millioner per år. Det tilsvarer 77 og 169 årsverk.

Gevinstene er knyttet til redusert tidsbruk på oppfølging, administrasjon og kontakt med innbyggere, brukere og pårørende.

Viktig for pårørende

Pårørendealliansens generalsekretær Anita Vatland var også med på besøket til Jostein denne fredag ettermiddagen. Hun er enig i at Digihelse kan være en god løsning for pårørende, særlig de som bor et annet sted i landet.

Ordningen gjør det mulig for pårørende å melde fra til kommunen om ulike behov, eller bekymringer. Man kan avbestille besøk eller be om andre tider. Dersom du er pårørende og bor langt unna gjør dette kommunikasjonen enklere, mener Vestre. Pårørende kan også be om varsel på SMS etter besøk av for eksempel hjemmesykepleien.

Da kommer meldingen direkte inn i det elektroniske pasientjournalsystemet (EPJ) til kommunen.

Erfaring med Digihelse viser at dette er en tryggere løsning som minimerer feil, mener helseministeren. Han presiserer at informasjonen og oversikten i Digihelse gir trygghet for de pårørende. Særlig for dem som bor langt unna.

-Trygg informasjon er gull verd

-De får vite at mor eller far har hatt besøk, og de kan få en oppdatering når det passer for helsepersonellet som har vært der. Stabil og trygg informasjon er gull verdt når andre deler av livet er usikre og dagene går opp og ned for dem de er glade i, sier Vestre.

Koordinator

Anita Vatlands budskap til helseministeren er at Pårørendealliansen vet at mange bruker mye tid på kalenderen til den de er pårørende til. Det dreier seg om helseavtaler og hjemmetjenester. Mange kjenner seg som en koordinator for det hele. I tillegg er det behov for både å gi og få informasjonen fra helsetjenestene.

-Slett ikke alle pårørende, f.eks. voksne barn, bor der hvor deres eldre nå bor. Da er det behov for å ordne opp på avstand. Mange må ringe i arbeidstiden og forsøkte å få tak i noen. Vi vet at bare 4 av 10 pårørende sier de har en kontaktperson, presiserer hun.

Generalsekretæren tror også ordningen gjør det enklere for dem som bor sammen med en som trenger hjelp.

-Når får med oversikt over når ting skjer i hverdagen slipper pårørende å sitte og vente, sier hun, og legger til at tilgang til digital kalender en stor forbedring.

Vatland trekker frem disse fordelene med Digihelse:

  1. Pårørende kan få melding om tjenesten har vært der, det gir trygghet og visshet også når personen kanskje har begynnende kognitiv svikt og ikke helt vet selv
  2. De kan sende meldinger til helse, også når det passer dem f, eks ikke i egen arbeidstid
  3. De kan gi viktige beskjeder eks om at de ikke kan komme, ferie, akutt sykdom
  4. De kan også få planlegge om de eksempelvis skal følge med på et legebesøk osv.
  5. Kommunikasjonen er tryggere enn på epost.

-Her er det bare vinn-vinn-vinn. Verktøyet kan bidra til at tjenestene og pårørende spiller på samme lag og som tar bort mange tidstyver og frustrasjoner. Og – kommunene vet faktisk her hvem de pårørende er. Det er viktig for dem å vite.

Men obs - man må lage seg fullmakt til å hjelpe brukeren via helsenorge.no

Også KS ønsker at flere kommuner skal ta ordningen i bruk. De har i samarbeid med Norsk helsenett utarbeidet en ny modell som skal gjøre det enklere å innføre og hente ut gevinster med helseteknologi.

Du kan lese mer om helseløsninger for kommune og innbyggerne her

Her kan du se regjeringens reportasje fra besøket hos Jostein

Nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev og få de viktigste nyhetene og oppdateringene i din innboks

Følg oss i sosiale medier!