Hopp til hovedinnhold

Pårørendealliansen

Pårørende forskjellsbehandles i arbeidslivet

I den siste pårørendeundersøkelsen (Helsedirektoratet, 2022) rapporterer 40 prosent av alle pårørende der at de har behov for tilrettelegging på jobb. Det er spesielt de som er pårørende til barn og unge, som har behov for tilrettelegging. 61 prosent i denne gruppen sier de har behov for dette, mens det i andre målgrupper er mellom 30 og 42 prosent som sier det samme.

Bare èn av fire virksomheter har noen form for tilrettelegging for ansatte som er i en pårørendesituasjon! Skremmende, med tanke på de demografiske endringene vi vet si står overfor, og med færre antall yrkesaktive fremover.

Dessverre kan det også ha noe å si hvem du er pårørende til. Undersøkelsen finner at virksomheten tilrettelegger:

  • Bedre hvis den ansatte er pårørende for sitt syke voksne barn enn for sin forelder
  • Dårligere hvis den ansatte er pårørende for en person med rusutfordringer enn for en person med somatisk sykdom (eks. påvist kreft)

Dette er bekymringsfullt med tanke på å kunne hjelpe pårørende til å beholde jobbtilhørigheten. I tillegg er det uakseptabelt å tilby ulike løsninger ut fra sykdom eller tilstand til pasient/bruker.

Vi vet også at det er viktig for pårørende å stå i jobb når det er mulig, fordi det er pusterom for egen del og ikke minst – fordi kjærlighet ikke betaler regninger. En undersøkelse fra Høyskolen Kristiania viser : «Pårørende trenger støtte fra arbeidsgiverne. Vi må få like løsninger for denne omsorgen slik som for småbarnsforeldre og få løsninger for ansatte med pårørendeomsorg som er tilpasset et moderne familieliv .

Du kan lese hele rapporten fra Menon Economics her.

Vil du kontakte oss om dette temaet så send en epost til ava@parorendealliansen.no

Nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev og få de viktigste nyhetene og oppdateringene i din innboks

Følg oss i sosiale medier!